Tauta ir Tėvynė

Lietuvių sąjunga
Subscribe

Merkinės puolimo metinės

Gruodis 15, 2006 By: Administratorius Category: Naujienos

Legendinis Merkinės miestelio puolimas įvyko 1945-ųjų gruodžio 15 d. Įvairiais duomenimis jame dalyvavo nuo 70 iki 200 partizanų, gana operatyviai surinktų šiai operacijai, vadovaujamų atsargos leitenanto mokytojo Adolfo Ramanausko – Vanago. Miestelis buvo užimtas tik dalinai, partizanai nesiryžo panaudoti prieš miestelio bažnyčios ir cerkvės bokštuose įsitvirtinusius NKVD’istus bei stribus turėtų “pancerfaustų”(kitais duomenimis jie tiesiog nesuveikė). Milicija ir valsčiaus pastatai buvo užimti, ten rasti dokumentai sunaikinti, paimti ginklai ir kitokia reikalinga įranga. Taip pat nepavyko užimti kalėjimo. Esant prastom oro sąlygom (prasidėjo smarki pūga), nepatyrimui bei silpnai veiksmų koordinacijai, taip pat rusams pasitelkus šarvuotą techniką bei pastiprinimą, operacija buvo nutraukta, iš Merkinės buvo pasitraukta. Partizanai neteko apie 15 kovotojų, NKVD‘istų ir kolaborantų nuostoliai tiksliai nežinomi.
Vis dėlto, Merkinės puolimas sulaukė plataus atgarsio, klaidos buvo analizuojamos, įgyta skaudi patirtis pasitarnavo vėlesnėms sėkmingoms operacijoms.

Prisimindami šiuos įvykius apsilankėme Merkinėje.

Merkine

Merkinėje įkurtas partizanų kalnelis. Čia įamžinti visi Dzūkijos partizanai.

Merkine

Trispalve apjuosiame Antano Grušausko – Siaubo atminimo kryžių

A. Grušauskas – Siaubas (kar. Juozapavičiaus būrio vadas) žuvo per Merkinės puolimą.

TAUTAI IR TĖVYNEI!

Komentarų: 7


  1. 99 rašo:

    komentatoriau,jei nezinai kada zuvo ir kur A.Grusauskas,tai nerasinek komentaru po nuotraukomis klaidinanciu

  2. Administratorius rašo:

    Tai, gerbiamasis, gal nurodykite po kuria nuotrauka ir kas klaidingo parašyta? Jei turite tikslios informacijos apie žūties vietą ir laiką.

  3. Ramunas rašo:

    Mano mamos dede buvo A.Grusauskas, o su tevais dar gyvena jo sesuo, vasario menesi paminejusi 90 metu. O del tikslesniu duomenu, reiketu jums kreiptis i jo sunu.

  4. Lukas, Airija rašo:

    Taip ir netapo aiskiau nei kur, nei kada.. Komentatoriai jus 🙂

  5. Ramūnas rašo:

    Kiek girdėjau iš senelės pasakojimų, niekas tiksliai nežinojo…, tai A.Grušauskas – Siaubas žuvo prie Nemuno kažkokiame bunkery, nepasidavė okupantams.

  6. Vaiva rašo:

    Mano tėvelis, kuris yra Grušausko sesės anūkas, sakė, kad A. Grušauskas nusišovė.



Komentuoti