Tauta ir Tėvynė

Lietuvių sąjunga
Subscribe

Varviškės “respublika”

Balandis 24, 2013 By: Administratorius Category: Literatūra, Naujienos

Tik ką pasirodė nauja, kraštotyrininko, knygų apie Dzūkijos istoriją autoriaus Gintaro Lučinsko gausiai nuotraukomis ir dokumentais iliustruota knyga Varviškės “respublika” 1920-1923, skirta paminėti 90-osioms metinėms, kai 1923 m. kovo 23 dieną Lietuvos kariuomenė ir šauliai likvidavo Lietuvos prijungimo prie Lenkijos šalininkų įkurtą prolenkišką “savivaldą” Varviškės kaime.Tai buvo praktiškai paskutinė karinė Lietuvos operacija, užbaigianti Nepriklausomybės kovų epopėją. Apie šią “savivaldą” buvo užsiminta ankstesnėje G. Lučinsko knygoje “Žuvę už Lietuvą. Laisvės kovos Dainavos krašte 1918-1923 metais”. Šioje knygoje kiekvienas skaitytojas ras dar daugiau detalių ir smulkmenų apie šią, mažai žinomą Lietuvos kariuomenės operaciją. Knyga taip pat gausiai iliustruota nuotraukomis.
Kaip visada LS Tauta ir Tėvynė prisidėjo finansiškai prie šios knygos leidybos, taip pat, kartu su autorium, dalyvavome lankant ir fiksuojant įvykių vietas bei paminklus.

Tai dar vienas svarbus rašytinis paminklas mūsų laisvės kovoms atminti, kad nė vienas lietuvis, kritęs šiose kovose, nebūtų pamirštas.

Komentuoti